torsdag 15 maj 2014

Vårt samhälle + extra hemuppgift

Hej!

I SO arbetar vi med att lära oss om samhället. Eleverna har gjort olika ställen och byggnader som vanligtvis finns i ett samhälle där utgångspunkten har varit att fundera över vad som finns här i Sälen. Dessa olika ställen har eleverna sedan skapat i papper och tillsammans håller vi på att bygga upp vårt samhälle. Eleverna har fått rösta och argumentera för var de ska placeras någonstans. Flera hus och flera mindre vägar väntar på att få komma upp på väggen. Även elevernas egna hus ska rymmas in någonstans...
För någon vecka sedan hade vi en kommunpolitiker på besök som berättade vad hon jobbar med. Vi har också undersökt vad olika matvaror kostar i butiken och nu har det blivit dags för eleverna att lära sig mer om olika yrken. De har fått en extra läxa där uppgiften är att intervju någon i sin närhet (förälder, granne, någon av de vuxna som arbetar på skolan...) för att ta reda på mer om det yrket utifrån några frågor.

De ska ta reda på:
Yrkets namn
Vad man har för arbetsuppgifter
Om man behöver särskilda kläder
Hur lång arbetsdagen är
Hur arbetsplatsen ser ut
Vad personen tycker är det bästa med yrket
Vad personen tycker är det sämsta med yrket
Övrig fråga (frivilligt)

De har själva fått välja om de vill intervjua någon själv eller tillsammans med en klasskamrat under förutsättning att intervjun genomförs tillsammans och att båda är delaktiga i förarbetet, intervjun och efterarbetet.
Eleverna kommer sedan att få presentera yrket för klasskamraterna.

Tanken är att eleverna ska ha intervjuat en egenvald person till mån v.22 (26/5) så att de då kan börja förbereda sin presentation.

/Jennie


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar