fredag 4 april 2014

Viktig information om sena ankomster och skolfrånvaro

Nya riktlinjer för elever med hög skolfrånvaro.

Jag vill informera er vårdnadshavare om att Barn- och utbildningsnämnden i Malung-Sälens kommun, den 19 februari 2014, har antagit nya riktlinjer för elever med hög skolfrånvaro. Riktlinjerna gäller samtliga kommunala grundskolor (år 1-9) i Malung-Sälens kommun.

En åtgärdstrappa vid skolfrånvaro har arbetats fram. Åtgärdstrappan aktiveras då eleven har 3 sena ankomster/månad eller uteblir från en lektion. Hög sjukfrånvaro, dvs. mer än 6 sjukdomstillfällen under en termin aktiverar också åtgärdstrappan (undantag kan finnas vid uppenbar fysisk sjukdom). Kort och förenklad beskrivning av åtgärdstrappan: åtgärdstrappans första steg är en kontakt från klassläraren, därefter kallas vårdnadshavarna och elev till möte på skolan, en pedagogisk kartläggning görs, socialt åtgärdsprogram upprättas, anmälan till socialtjänsten samt Barn- och utbildningsnämnden.

Bakgrund till riktlinjerna (citat ur Riktlinjer vid hög skolfrånvaro Malung-Sälens kommun)”Alla barn i Sverige har en lagstadgad rätt till utbildning och de har skolplikt. Skolplikten innebär även närvaroplikt, dvs. skyldighet att delta i den utbildning som anordnas, om barnet inte är sjukt eller har annat giltigt skäl att utebli. Långvarig frånvaro innebär att rätten till utbildning inte blir tillgodosedd. För det enskilda barnet kan en omfattande frånvaro från den obligatoriska skolan leda till stora svårigheter. En ofullständig grundskoleutbildning ger små möjligheter på arbetsmarknaden och kan innebära utanförskap och lidande. Alla barn som omfattas av den allmänna skolplikten har rätt att kostnadsfritt erhålla en grundläggande utbildning i allmän skola. Den som har vårdnaden om ett skolpliktigt barn ska se till att barnet fullgör sin skolplikt. Skolan arbetar främjande och förebyggande för att stärka de positiva förutsättningarna för närvaro och för att stärka barns hälsa så att frånvaro inte uppstår. Att gå i skolan är en viktig friskfaktor som Malung-Sälens kommun arbetar för genom att öka närvaron i skolan, både genom att minska ströfrånvaron (skolk) och genom att få skolvägrande elever att komma tillbaka till skolan. Skolverkets rapport (Rätten till utbildning nr 309, 2008) visar på vikten av ett metodiskt tillvägagångssätt i skolans arbete med elever som har hög skolfrånvaro. Forskning visar att hög skolfrånvaro hänger samman med en ökad risk för att barnet utvecklar socialt avvikande beteende som avbrutna studier, missbruk och kriminalitet.”

Vi, på Sälens och Rörbäcksnäs skolor, kommer att börja arbeta enligt planen från den 7 april 2014.

Sälen 2 april 2014

Rektor Inga-Maj Fjällborg

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar