måndag 14 april 2014

Information om lagändring gällande IUP:er

Information om lagändring gällande individuella utvecklingsplaner (IUP).

Riksdagen har beslutat att en ny lag om IUP ska gälla från 19 november 2013. Lagändringen har kommit till för att minska lärarnas dokumentationsbörda, tid som istället kan användas till undervisning. I korthet innebär lagändringen att IUP bara behöver upprättas en gång per läsår istället för som tidigare en gång per termin. Dock skall utvecklingssamtal med elev och vårdnadshavare fortfarande erbjudas varje termin.
I Malung-Sälens kommun har vi gemensamt beslutat att från och med denna termin använda oss av Skolverkets förenklade omdömesblankett (bifogas som bilaga för påseende). I denna blankett redovisas enbart om eleven har Godtagbara kunskaper eller om eleven har Otillräckliga kunskaper. Kunskapskrav finns i matte, svenska, so samt no i år 3, i övriga ämnen finns kunskapskraven i år6.
Vi inom Sälens rektorsområde har beslutat att ej använda oss av den tredje rutan Mer än godtagbara kunskaper.  

Observera att omdömesblanketten även fortsättningsvis ligger på familjewebben i Infomentor, alltså på samma ställe som tidigare.

IUP består av två delar: skriftliga omdömen samt en framåtsyftande planering.
I utvecklingssamtalet på våren går ni igenom det skriftliga omdömet samt utvärderar den framåtsyftande planering som eleven arbetat efter.

Höstens utvecklingssamtal hålls i början av terminen och då ligger fokus på den individuella framåtsyftande planeringen. I denna framåtsyftande del beskrivs vilka insatser skolan ska göra och vad elev samt vårdnadshavare kan göra.

Har ni frågor så är ni välkomna att kontakta ert barns lärare eller mig.

Sälen 11 april 2014.
Rektor Inga-Maj Fjällborg

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar