måndag 22 oktober 2012

Minnesanteckningar samrådsmöte 24/5-12

 

Närvarande: Ann-Sofie Brändholm, Kaan Abrahamsson, Kicki Wieselqvist, Agneta Åhs-Sivertsen, Ammi Johansson, Malin Thorsell och Inga-Maj Fjällborg

Lägesrapport från skolan Inga-Maj beskriver situationen på skolan som lugn. Vi har inte haft något mobbingärende detta läsår och kränkningar tas upp i trygghetsrådet. Screeningar i svenska genomförs i alla årskurser.

Skolfotograf
Skolan kommer att välja en ny skolfotograf, bl.a. beroende på att vi saknat skolkataloger.

Vägen till idrottshallen
Enligt FN:s barnkommitté bör alla beslut som rör barn föregås av en utredning om hur beslutet påverkar barns situation. Utifrån detta har Trafikverket låtit göra en barnkonsekvensanalys inför förstudien angående trafiksäkerhetsåtgärder Sälens skola – Sälenhallen. Analysen grundas på enkätundersökningar som företaget Ramböll gjort med eleverna under skoltid. Med denna som underlag har Trafikverket sedan upprättat en förstudie där man beskriver de problem som finns idag för skolans del men även för övriga oskyddade trafikanter. Man gör en noggrann analys och redovisar för tre olika förslag på åtgärder som kan göras för att förbättra trafiksituationen för gång- och cykeltrafikanter. Förslagen är: 1. bredding av nuvarande trottoar 2. befintlig gång- och cykelbana förses med ny gångpassage över väg 311 vid Sälenhallen 3. ny gång- och cykelbana anläggs väster om väg 311. Trafikverket konstaterar att ingen enskild åtgärd till fullo uppfyller projektmålen. Bäst måluppfyllelse anses men uppnå genom en kombination av förslag 2 och 3. Förstudien finns nu utställd på Sälens Turistbyrå t.o.m. 12 juni. Synpunkter på förstudien ska ha inkommit senast 13 juni till Trafikverket.

Utbyggnad av skolan
En utbyggnad av matsal och kök samt tillgång till fler klassrum är under utredning. För närvarande finns ett förslag om att hyra moduler som skulle ge två klassrum samt grupprum. Detta är planerat till höstterminen 2013. Modulerna kommer att placeras norrut från den nordvästliga delen av skolan, alltså ut på nuvarande isrinksområdet, vilken i sin tur planeras att flyttas till fotbollsplanen.
Frågor från föräldrar åk 1:

Varför var inte barnen lediga klämdagen 13/4?
Barn och utbildningsförvaltningen bestämmer läsårstider som gäller för alla skolor i kommunen.

Kan ljudet på klockan, som ringer in/ut vid raster sänkas?
Eftersom vi har en stor skolgård är det viktigt att alla elever kan höra klockan. Vi har elever som klagar på att de inte hör klockan då de befinner sig på t.ex. fotbollsplanen. Inga-Maj pratar med fastighetsskötaren för att höra om det går att reglera ljudet på klockorna på innergården eller eventuellt flytta någon av klockorna.

Önskemål om rutschkana
Eleverna har fått önska vad de vill ha till skolgården. Det de flesta saknar (förutom önskningar som t.ex. swimmingpool) är fler fågelbogungor och volträcken. Vi kommer att få två sådana gungor av Skistar och Pantamera, volträcken kommer vi att köpa in själva.

Får barnen någon undervisning på/om datorer? Kommer det att finnas någon IT-sal?
Alla elever använder datorer i undervisningen enligt Läroplanen. Problemet vi har är att vi har för få datorer. Arbete pågår med att upprätta en ny plan för utökandet av datorer till samtliga grundskolor inom kommunen. Kommunens mål är att alla elever ska få varsin bärbar dator. Vi kommer inte att ha någon it-sal utan arbetet med datorer ska vara nära integrerat med all undervisning. Första steget i den nya it-satsningen är att förse samtliga lärare med egna bärbara datorer inför ht 2012. Detta både för att lärare ska kunna uppfylla de ökade kraven på elevdokumentation men också för att samtliga lärare ska bli skickliga på användandet av datorer i undervisningen. Skolan kommer även att få två interaktiva tavlor (s.k. smartboards).
Malin Thorsell och Inga-Maj Fjällborg

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar