fredag 7 februari 2014

Summering av skiddag i Tandådalen Ö

För första gången har vi genomfört en gemensam friluftsdag för hela skolan. Det är med glädje vi sammanfattar dagen och dess händelser.
Först vill vi självklart tacka Skistar (destination Tandådalen), för att vi får den unika möjligheten att gratis låna utrustning, inklusive service att prova ut den samt liftkort till de som antingen inte är skrivna i kommunen eller av någon anledning inte hämtat ut sitt gratis liftkort, som gäller i hela Malung-Sälens kommun.
Vi, lärare, har förberett denna dag med gemensamma möten och diskuterat formerna kring den. Vi har tittat på elevunderlaget och organiserat personalen efter bästa förmåga. Vi tycker att vi har lyckats mycket väl med såväl planering och våra intentioner! Vi känner oss trygga i den kompetens vi besitter. Oavsett om det är elever som aldrig stått på skidor, elever som inte har sin bästa dag och sätter skidorna på tvären eller andra som ramlat och slagit sig och behöver tröst – den finns en vuxen för var och en i den stunden. 
I Sälens skola går 147 elever, fördelat på Förskoleklass och skolåren 1, 2, 3, 4 och 5. Det är alltså en viss spridning i ålder. Alla yngre elever har en s.k. fadder i en äldre klass. Denna dag var vår tanke, att respektive fadderpar skulle åka minst två åk tillsammans. Förväntningarna har varit stora på många håll och vi tycker att det föll väl ut.

Vi har lärt oss mycket och det finns en del att förbättra, t.ex. att några faddrar fick vänta relativt länge på, att den yngre kamraten skulle få liftkort och utrustning utprovad. Den väntetiden kan vi dock inte påverka. Väntetiden beror ofta på oss själva, då elever inte vet hur mycket de väger eller hur långa de är osv. Liftkortens antal är inte heller klart förrän sista elev har kommit på, att hon/han glömt sitt hemma osv. Dock kan vi justera tiden för fadderåkningen t.ex.

Vi har sett prov på så mycket glädje under dagen, så mycket av delaktighet och hjälpsamhet, att vi faktiskt har svårt att finna ord.
En liten iakttagelse vid hemkomsten, då några i personalen fortsatte sin verksamhet med elever på fritids;
vid mellanmålet var det härligt att se elever med underställ, pigga, bubbliga av prat och energi – trots eller tack vare en hel dag ute… Det var en harmonisk stämning, till skillnad mot en vanlig skoldag.
Kan vi dra den enkla slutsatsen att rörelse, dessutom tillsammans med andra, ger positiv energi och harmoni?

Detta var alltså vår första erfarenhet, men också den som inleder en tradition av gemensamma skiddagar för Sälen skola.
Ett stort tack till alla inblandade!


Lärarna på Sälens skola

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar