fredag 7 februari 2014

Dags för avlusning

Avlusningsdagarna 7 - 9 februari


Brev till föräldrar  februari 2014
AVLUSNINGSDAGARNA 
7-9 FEBRUARI  
Dags för alla att bekämpa huvudlössen - ta fram luskam och kamma du också


 

SÅ HÄR LUSKAMMAR DU


Ta en vanlig kam och bort alla tovor. Fukta håret lätt och börja sedan kamma med en så tät luskam som möjligt. Du kan eventuellt ha i lite spraybalsam för att kammen ska glida lättare genom håret. För att se de löss och ägg som faller ner bättre, kan Du kamma över ett vitt papper eller en spegel.

  1. Börja med att kamma håret på hjässan. Gör en lodrätt bena och dela in håret i sektioner 
  2. Kamma igenom sektionerna en efter en. Håll de
    renkammade sektionerna åtskilda fråännu ej kammade sektioner. Fortsätt ner mot nacken. 
  3. Var extra
    uppmärksam när Du kammar vid
    hårfästet eller i
    nacken eftersom l össen trivs särskilt bra där.

TÄNK PÅ ATT...


Det är viktigt att även få bort lusäggen för att avbryta lusens biologiska livscykel. Lusäggen sitter fast med ett limliknande sekret ochär mycket svåra att dra bort. Välj en tät luskam som behåller formen och klarar av att även få bort lusäggen från håret! 

Har man fått löss rekommenderar vi att noggrann luskamma dagligen tills alla i omgivning blivit lusfria. Det är viktigt att smittospåra och berätta för andra så att de kan behandlas samtidigt. Därefter kamma regelbundet, kanske en gång i veckan, i förebyggande syfte under hela skolåret.  Tillsammans kan vi undvika lössepidemier!

 

Tillsammans kan vi undvika lössepidemier

Nu är det dags för vårens luskamningshelg igen. För

att undvika att vi får problem med huvudlöss på skolan vill vi uppmana alla föräldrar att delta i vårens Avlusningsdagar helgen mellan den 7-9 februari.Även om ditt/dina barn inte drabbats ännu finns det risk för att de gör det om vi inte

alla blir bättre på att undersöka våra barn regelbundet i förebyggande syfte.

Det du behöver göra för att delta är att kamma igenom ditt/dina barns hår med en luskam under helgen 7-9 februari. Ju fler vi är som kammar desto större chans att vi slipper problem med huvudlöss under terminen.

Varför är luskamning så viktig?


Du kan ha löss utan att du vet om det eftersom det inte alltid kliar när man är drabbad. Det bästa sättet att upptäcka och bli av med lössen så snabbt som möjligt är att ta till vana att luskamma håret regelbundet. Har man löss kan man smitta andra. Det är därför viktigt att berätta att man har löss för alla i sin omgivning så att de också får chans att kolla ifall de är drabbade och alla får chans att behandlas samtidigt.

Att tänka på vid val av luskam


Luskammar används för att upptäcka och dra bort levande eller döda löss och ägg. En bra luskam ska vara tät och gärna ha långa kamtänder för att ge så bra räckvidd som möjligt och kamtänderna ska helst inte glida isär när man kammar. Ett tips är att dra med tummen över tänderna på luskammen – om kamtänderna lätt glider isär kommer det att vara svårare att kamma ur lössen och deras ägg. Välj en kam som är tät och håller formen när Du kammar.                                            

Så ta fram luskammen och kamma du också!!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar