måndag 30 september 2013

Utvecklingssamtal

Hej!

Kom ihåg att bekräfta om ni kan komma på utvecklingssamtal den utsatta tiden eller inte. Tiderna finns under fliken Utvecklingssamtal hösten 2013.  

fredag 27 september 2013

Veckobrev v.40

Hej!

Ännu en vecka har gått och jag tycker veckorna går alldeles för fort just nu! 
i tisdags la jag ut utvecklingssamtalstiderna. Jag vill att ni bekräftar om ni kan eller inte kan den utsatta tiden så fort som möjligt!

I onsdags skickade jag hem skolans ordningsregler. Det finns en talong medskickad som jag vill att ni fyller i när ni läs igenom reglerna tillsammans mer ert barn. Båda vårdnadshavarna ska skriva under pappret. 

Det börjar bli kyligt ute. Det kan vara bra om era barn har mössa och vantar i skolan så de inte behöver frysa när de är ute på rast.

Det är nu klart att det blir Jennie Dahl som kommer vara klassens lärare från och med vårterminens början. Från v.45-jullovet kommer Birgitta Åström förmodligen vara klassens lärare. 
Jennie är med klassen under några lektioner i veckan för att lära känna klassen och se hur vi jobbar.

Här är veckansord orden som eleverna har i läxa: Förhör är onsdag 2 oktober.

Nummer
Numret
Tömma
Tömt
Tomma
Tomt
Dumt
Dumma
Himmel
Himlen

Trevlig helg!

Johanna


Mattecafé

Tack för ett mycket trevligt mattecafé i tisdags. Det var roligt att få träffa så många engagerade föräldrar.
Ett särskilt tack till Sanni på Bullans Konditori som bjöd på fikat på kvällen.


Jenny, Johanna, Emelie och Serap 

torsdag 26 september 2013

Trollskogen

Idag var vi på besök i Trollskogen. Det var en kylig morgon med några snöflingor som föll ner på oss =) Eleverna var lite frusna men efter att ha promenerat en bit upp i Trollskogen så blev vi lite varmare. 








På so-lektionerna har vi pratat om rullstensåsar och eleverna ropade titta titta fröken när vi fick syn på det här =)




Som avslutning lekte eleverna Trollposten. En mycket rolig lek =)


Tack för idag!

Johanna

tisdag 24 september 2013

Utvecklingssamtal v.42

Hej!

Nu har jag lagt ut tiderna för era barns utvecklingssamtal. De finns under fliken Utvecklingssamtal hösten 2013. Om ni ej finns med på listan så är det för att Serap kommer ha samtal med er. Hon kommer höra av sig till er ang. dag och tid.

Kontakta mig så snart som möjligt om tiden passar eller inte.

Johanna

fredag 20 september 2013

Till alla vårdnadshavare ang. parkering vid lämning och hämtning av elever vid Sälens skola.

Till alla vårdnadshavare ang. parkering vid lämning och hämtning av elever vid Sälens skola.


Som ni alla känner till så pågår ombyggnation av matsalen vid skolan. Detta har medfört att de parkeringsplatser som fanns bakom matsalen är borta. Vi ser nu att situationen på parkeringen framför skolan tidvis är något kaotisk. Jag vädjar till er alla att respektera de skyltar som finns uppsatta om förbud att stanna, förbud att parkera och förhyrda platser. Irritation uppstår både hos busschaufförer som inte kommer fram och personal (både på skolan och närliggande arbetsplatser) som får stå och vänta för att någon parkerat på deras plats.
Vi har tidigare fått varning från busschaufförernas huvudskyddsombud  som övervägt att stoppa bussarna från att åka in till hållplatsen vid skolan. Orsakerna till detta var dels att bilar stod i vägen och hindrade bussarna från att komma fram, dels chaufförernas befogade rädsla för att köra på ett barn som kom springande över parkeringen. Det har vid ett flertal tillfällen inträffat att barn i förväg sprungit mot skolan, medan föräldrarna plockat ihop prylar i bilen. Idag är riskerna ännu större eftersom det också förekommer lastbilstrafik till och från nybygget.
Om man bara ska släppa av sitt barn, alltså inte följa med in till skolan, kan man stanna till vid trottoaren vid Lärcenter. Barnet kan då gå in till skolan via trottoaren och slipper korsa parkeringen. Observera att där råder parkeringsförbud!

För er som följer barnet in till skolan/F-klassen kan man parkera vid Centrumhuset och följa sitt barn över vägen via övergångsstället och sen genom grinden vid pizzerian/mäklaren.
Eller…
så kan ni ställa bilen längst ner på COOP:s parkering och gå in via grindarna vid fotbollsplanen (nu ska de stå upplåsta!).

Naturligtvis kan ni nyttja de p-platser som ej är förhyrda på parkeringen framför skolan. Tänk då på att ha uppsikt över barnet.

Med förhoppning om att vi får till en trafiksituation som fungerar för alla parter och framförallt är säker för eleverna.

Sälen 20 september 2013.
Inga-Maj Fjällborg


Elevernas säkerhet på väg till och från Sälens skola.

Elevernas säkerhet på väg till och från Sälens skola.


P.g.a. tillbyggnationen av matsalen har elevernas vägar in till och ut från skolområdet förändrats. Detta berör de elever som går eller cyklar till skolan.

Jag vill förmedla min oro för elevernas säkerhet till er som vårdnadshavare. T.ex. har elever från ”hyllan” börjat snedda över vägen vid Dalaboden istället för att använda övergångsstället vid Centrumhuset. Somliga kommer cyklande från hyllan, cyklar i full fart över vägen in till parkeringen, utan att överhuvudtaget stanna till vid vägen. Andra tar sig visserligen över vägen via övergångsstället men cyklar sen längs trottoaren i full fart och tar kurvan in till skolan utan att stanna till. På parkeringen framför skolan förekommer både buss- och lastbilstrafik utöver biltrafiken, och detta är ingen lämplig plats för cykling. Min önskan är att ni följer ert barn till skolan en dag och kommer överens om vilken väg barnet ska ta.

En bidragande orsak till elevernas brådska kan också vara att de är ute i sista minuten. Se till att era barn kommer iväg i god tid på morgonen så att de slipper stressen.

Vill då också passa på att påminna er om att år 1-5 börjar 07.45 och F-klassen kl: 08.00. Allt för många elever kommer för sent på morgonen. Var snälla och respektera elevernas starttider.

Med förhoppning om att vi alla kan hjälpas åt att göra vägen till och från skolan så säker som möjligt för alla elever.

Sälen 20 september 2013.
Inga-Maj Fjällborg
Rektor




Veckobrev v.39

Hej!

Den här veckan har eleverna fortsatt skriva på deras äventyr. Nästa vecka ska vi skriva färdigt äventyrssagan. 



På tisdag är det mattecafé. Eleverna fick med sig en lapp hem i torsdags om detta. Finns ett inlägg ang. detta längre ned på sidan. På måndag vill vi att ni lämnar in talongen om ni kommer eller inte. 

Nästa vecka har vi friluftsdag tillsammans med F-klass och år 1. Jag har bloggat information om denna dag i ett inlägg nedanför. Kom ihåg kläder efter väder och att eleverna ska ha med sig matsäck den dagen.Eleverna går i skolan vanliga tider den dagen, 7.45-13.50.

Jag ska ha utvecklingssamtal med 14 elever i klassen. Resten kommer ha samtal med Serap. Alla utvecklingssamtal kommer att vara måndag den 14 oktober, v.42. Denna dag är en studiedag så eleverna är egentligen lediga, men för att jag ska hinna med alla samtal innan jag går hem så blir det såhär i år. Jag kommer lägga ut tider i fliken ovanför. Hör av er snarast om tiden inte passar. 

Trevlig helg!
Johanna 

Hur det sjunker...

På dagens NTA-lektion har eleverna blandat humus, lera och sand med vatten. De fick sedan skaka deras prover för att se vad som händer när ämnena blandar sig. Sjunker något ämne till botten? Ändrar vattnet färg i något rör? Efter en timme tittade vi vad som hade hänt med blandningarna.  

När vi arbetar med NTA så är eleverna indelade i par och det är viktigt att alla samarbetar. Idag har alla grupper arbetat jättebra! :)


Efter att eleverna hade skakat proverna målade de av hur proverna såg ut.


.

Så här såg proverna ut efter att de stått 1 timme. Kan ni gissa vilka rör som innehåller humus, sand och lera?

Nästa vecka ska eleverna vara jord-detektiver! :)

torsdag 19 september 2013

Mattecafé

Hej!

Här kommer lite info från oss. Samma info har ni fått hem i pappersform med era barn. Det finns en talong nederst på papperet som ska fyllas i och lämnas tillbaka till skolan senast 23 september så att vi vet hur mycket personal som kommer behövas här.



                                                            
Välkommen till Sälens skolas mattecafé!

Tisdagen den 24 september kl.19.00 - 20.30

Vi samlas i Emelies klassrum.

Vi kommer bland annat gå igenom de
uträkningsstrategier som vi lär era barn.
Om ni har önskemål om något vi ska ta
upp så meddela oss gärna detta.


tisdag 17 september 2013

Trollskogen 26/9


Torsdag den 26 september är det friluftsdag för år F-2. Vi kommer att åka till Trollskogen, Hundfjället. När vi kommer fram äter eleverna deras frukt innan vi tillsammans går uppför halva backen. Där finns en grillplats, där vi kan lämna våra ryggsäckar. Vi kommer titta runt i Trollskogen och äta vår matsäck vid grillplatsen.  

Barnen kommer som vanligt till skolan på morgonen, 7.45. Vi kommer att åka med hyrd buss från skolan kl. 8.30 och vara tillbaka i tid innan ordinarie bussar går hem från skolan, 13.50.

Vi kommer inte att ha med någon mat från skolan. Det är därför viktigt att var och en tar med en rejäl matsäck som räcker hela dagen. Både fika och lunch. Möjlighet att grilla korv finns, men ert barn kommer få grilla sin egen korv.  I matsäcken kan ni t.ex packa ner mackor, pannkakor, frukt och något att dricka. (ej läsk)

Om ni av någon anledning inte har möjlighet att ordna matsäck åt ert barn är det bra om ni talar om det för klassläraren senast måndag 24 september, så ordnar vi smörgåspaket genom bespisningen i skolan.

Tänk på att det är kläder efter väder som gäller! 

Packa inte i "bra att ha saker" utan fokusera på det som verkligen behövs. Till exempel bra skor på fötterna för att undvika skavsår och vrickningar.

Tips på packlista:

Tallrik och bestick - plast eller papp (om det behövs)

Något att sitta på - har ni inte sittunderlag så ta en dagstidning och stoppa i en plastpåse.
Extra strumpor
Regnkläder
Mössa och vantar

Vattenflaska
Varm dryck om det blir kallt
Kåsa att dricka ur
Smörgåsar
Choklad för energipåfyllning - typ Kexchoklad







Tunn varm tröja som extra lager om vädret blir kyligt. Barnen blir svettiga när de går och sen kalla när vi ska stanna och laga mat, då kan det vara skönt med en extra tröja att byta
med eller ta på utanpå den andra.


Hör av er om ni har några frågor om friluftsdagen!
Johanna, Jenny, Serap, Martina, Ida, Ammi, Karin och Catta

fredag 13 september 2013

Jord

Idag har vi arbetat med uppdrag två och tre i NTA-temat.
I uppdrag två fick eleverna göra en kompost tillsammans i klassen samt två och två. I en av kompostburkarna har vi ingen mask då syftet är att eleverna ska se vilken skillnad det blir på en kompost med och utan mask. Om ca 5 veckor hoppas vi se ett resultat.



I uppdrag 3 skulle de undersöka sand, lera och humus. Det var ett kladdigt uppdrag! De skulle lyssna, känna och lukta på sand, lera och humus. De har även fått undersökt vad de ser ut som. Vad händer med de om de blir blöta? Kan man rulla en boll av alla tre? 
Eleverna tyckte det var en rolig fredag och en sa att det var den bästa lektionen hittills i skolan =)

Hur låter sand?

Hur låter humus?

Hur luktar lera?

Hur ser humus ut?


Hur känns blöt lera?

En rullad humusboll =) 
Johanna

Veckobrev v.37

Den här veckan har eleverna haft prov på vokalerna. Eleverna ska veta vilka bokstäver som är vokaler och konsonanter samt veta vilka vokaler som är hårda och mjuka. Detta arbetade vi även med i år ett. 

I torsdags hade vi skolfotografering. Eleverna fick med sig en lapp hem där det lösenord står som ni ska använda för att se bilderna. Ni vårdnadshavare som inte bor tillsammans måste ringa till kundtjänst 031-269190 för att få varsin fotouppsättning. 

På onsdag nästa vecka är det Runathon på idrotten. Eleverna fick med sig en lapp hem igår om detta. Eleverna springer utomhus så skicka med kläder efter väder. 
På torsdag är det inneidrott. 


Trevlig helg!
Johanna


torsdag 12 september 2013

Dans

Idag, torsdag, är det ingen dans. Hjälps åt och sprida det.

Johanna

måndag 9 september 2013

NTA - jord

Idag började klassen med uppdrag 1 av 11 i NTA-lådan. Det kommer att bli ett kladdigt tema =) 
Eleverna har undersökt vad som finns i jord. Jorden har jag hämtat på en äng nedanför mitt hus. Jorden kommer vi även att använda på fredag. 




På fredag ska eleverna få göra en egen kompost. 

Johanna

Info om ombyggnationer

Information till vårdnadshavare med elever på Sälens skola.

Vecka 37 påbörjas utbyggnationen av skolans matsal. I samband med detta kommer en del av skolgården att spärras av. Vi räknar med att avspärrningarna kommer att finnas kvar under hela läsåret. Det kommer att bli en del olägenheter för både oss på skolan och er som vårdnadshavare, men vi tror att det kommer att uppvägas av en stor fräsch matsal, ändamålsenligt kök och ny textilslöjdsal/musiksal.

Den parkeringsplats som idag finns bakom matsalen försvinner. Det innebär att bästa stället att parkera på för er som följer era barn in på skolan är Centrumhusets parkering. Ni går över till skolan på övergångsstället och sen via grinden vid pizzerian in på skolgården.

Det går att släppa av elever på stora parkeringen, framför skolan, men där måste ni vara uppmärksamma på att ni inte får parkera bilar på bussområdet eller på förhyrda parkeringsplatser. Alltså tänk på var ni ställer bilen om ni följer ert barn in till skolan eller hämtar barnet från skolan. Man kan också släppa av elever längst ner på Coop:s parkering, vid grindarna in till fotbollsplanen.

Ingången till skolan från övergångsstället vid Centrumhuset kommer också att spärras av. Däremot kommer grinden in till skolgården vid pizzerian att finnas kvar. De elever som kommer t.ex. från ”hyllan” går över på övergångsstället, följer trottoaren och går in via den grind som de använder då de går till och från idrotten.

Byggnationen av övergångsstället vid Sälenhallen ska preliminärt vara slutfört under vecka 39, enligt Trafikverket. Nu är tyvärr gångvägen avspärrad vid Centrumhuset p.g.a. byggnationerna som pågår där. Detta innebär att vi är tvungna att fortsätta att gå längs med trottoaren till hallen.

Har ni frågor som rör ombyggnationerna så är ni välkomna att höra av er.

Sälen 2 september 2013.
Inga-Maj Fjällborg
Rektor


fredag 6 september 2013

Veckobrev v.36

Hej!

I tisdags och torsdags var jag på NTA-utbildning (Natur och teknik för alla). Klassen ska fram till v.44 arbeta med NTA-temat Jord. Om era barn säger att de ska ha med sig maskar till skolan på måndag så är det helt okej. Jag ska nämligen gräva mask i helgen och de får gärna hjälpa till =) Mer information om temat för er föräldrar kommer till veckan.

Nästa vecka är det föräldramöte på torsdag. Idag har jag skickat hem en lapp med information samt en talong som ni kan fylla i och skicka tillbaka till skolan så snabbt som möjligt. Det står senast måndag, men eftersom jag var på kurs igår så hann ni inte få lappen i tid.

På torsdag, 12 september, är det fotografering. Klassen kommer ta kort kl.7.50.

Trevlig helg!

Johanna

onsdag 4 september 2013

Sälen är bäst!

Josefin, Astrid, Joel och Alexander har pysslat i sandlådan. De har byggt en hoppbacke och skrivit Sälen är bäst med hjälp av små papperslappar.



Temavecka i matsalen

Hej!

Vecka 37 kör vi en temavecka i skolornas matsalar! Det är en kampanj som körs tillsammans med Friends. Kampanjen heter HEJ.

En vecka med ett av världens viktigaste ord

Det är viktigt att se och ta hand om varandra. Att bjuda in och välkomna varandra i gänget.
Ett enkelt ”hej” och ett leende betyder så oändligt mycket. Vår temavecka bygger på detta enkla och välkomnande ord. 
Ett ord med så stor betydelse. 
Kanske ett av världens viktigaste ord.

HEJ.

Det är viktigt.

Tack på förhand!

Fredrika


Fredrika Thors 
Kostchef

Malung-Sälens kommun
Box 14
782 21 MALUNG
0280-181 42 (mobil anknytning) 
0280-181 00 (växel) 
www.malung-salen.se